Wise Woman – a (pre)menopause workshop

Skiftet mellan att vara i fertil ålder och att komma in i klimakteriet är något många av oss kvinnor kanske inte välkomnar med öppna armar. Vi har troligen hört från andra kvinnor hur kämpigt de haft det, och vi kan inte annat än att undra hur det ska bli när det är vår tur. 

I samhället börjar bilden på en kvinna som går igenom (för)klimakteriet så smått att få en lite mer nyanserad bild, men fortfarande, för ofta, ses vi kvinnor, under klimakteriet, eller när vi kommit in i menopaus som att vi har blivit mindre värdiga, mindre intressanta, mindre kvinna. 

Men jag tänker att det behöver inte vara så, snarare är det tvärtom. Tänk om vi istället kan bli styrkta av denna övergång. Att vi kan se på det som att vi är redo för ett nytt fantastiskt kapitel av vårt liv. Om vi istället för att må skit under denna (ibland långa) period, kan omfamna vara härliga kroppar, lära oss att ge dem vad de behöver ha lite extra av under denna tid.

I den traditionella sjukvården fokuserar vi oftast på vad som inte funkar, vi är snabba att skriva ut piller för att minska symtom, vilket gör att vi ofta missar att se helheten. Nu för tiden, som yogaterapeut, är det mitt jobb att fokusera på helheten, att titta på flera olika delar, förstå hur de hänger ihop, och vad vi kan göra för att må bättre, fysiskt & mentalt. 

Yogaterapi är fortfarande ett relativt okänt begrepp hemma i Sverige. Sättet som jag jobbar på, är en unik kombination av min bakgrund som sjuksköterska med verktygen som yoga erbjuder, såsom rörelser, andningstekniker, avslappning & återhämtning.

Om workshopen

I den här workshopen kommer fokus att ligga på helheten. Att förstå vad som händer under (för)klimakteriet, vad som påverkar helheten, och framförallt, vad vi själva kan göra.

Teori och praktik kommer att varvas, så att både knopp och kropp får sitt. Du kommer lära dig tekniker och metoder som du kan använda för att bättre hantera dina symtom, och för att må som den fantastiska kvinna du är. 

Genomsnittsåldern för att komma in i menopaus (när du inte haft menstruation på 12 månader) är 51 år. Förklimakteriet kan börja så tidigt som 10 år innan det. 70-80 % av alla kvinnor har någon form av besvär/känningar under denna tidsperiod.  

Misströsta inte, det finns så många (enkla) saker som du kan göra själv. Och det är vad denna workshop kommer att fokusera på. Så, vänta inte längre, utan se till att anmäla dig på stört. 

Kanske är detta av intresse även för dina väninnor? Let them know, sharing is caring. Det kan vara både kul & värdefullt att göra denna workshop tillsammans, så att ni kan stötta och supporta varandra under denna resa. För om det är något som vi kvinnor mår bra av, så är det att ha ett starkt kvinnligt nätverk, där vi stöttar och lyfter varandra. 

Min förhoppning är att du efter denna workshop kommer att känna dig styrkt, motiverad och rustad (till tänderna) med enkla, kraftfulla övningar & metoder som du kan börja användas redan nu i din vardag. 

Innehåll

 • Vad händer i kroppen när vi går igenom (för)klimakteriet 
 • Var och hur kommer stress in i bilden
 • Varför spelar andningen roll
 • Hur mycket påverkar kosten 
 • Sluta med kaffe/alkohol/socker eller inte
 • Hur viktigt är motion
 • Lär dig aktivera lugn & ro-systemet 
 • Andas rätt, så gör du 
 • Avslappningsövningar när du har gott om tid
 • Avslappning för när du har ont om tid
 • Skaka loss dina spänningar
 • Släpp taget om stressen

praktisk information

 • Var: Online via Zoom
 • När: Söndag 4 juni, kl 10:00 – 13:00

Pris

Bas-paket: 450 kr

All inclusive-paket: 550 kr
Bonusmaterial:
– videos med utvalda övningar (tillgängliga i 30-dagar)
– skriftlig summering av ’key points’ från workshop. 

Anmälan är bindande men kan överlåtas till väninna/kollega vid behov. 

Minst 5 deltagare